MEÄN ERÄPARTIO (MeEP) -eräpartiolippukunta

Meän Eräpartio ry (MeEP) -partiolippukunta on Torniossa toimiva yhteislippukunta, joka tarjoaa laadukasta, mielekästä ja nykyaikaista partiotoimintaa erähenkisesti. Lippukunta järjestää mm. viikkotoimintaa, retkiä, vaelluksia ja koulutuksia. Lippukuntamme noudattaa toiminnassaan Suomen Partiolaisten partio-ohjelmaa ja peruskirjaa sekä järjestää lisäksi eräkoulutusta kaikille ikäkausille.

Eräpartio on vahvasti mukana lippukunnan toiminnassa joka viikko. Partio-ohjelmasta tehdään erähenkisiä aktiviteetteja ja tehtäviä. Tämän lisäksi lippukunnalla on oma eräpartio-ohjelma, joka tukee ja lisää osaamista eräilyyn. Eräpartio-ohjelma paneutuu luonnontuntemukseen, eräruokailuun, metsästykseen ja kalastukseen sekä vaeltamiseen vaativissakin olosuhteissa. Eräpartio-ohjelmassa lippukunnalla on omat suoritusmerkit, joita jokaisen on mahdollista suorittaa ikäkausittain.

Lippukuntamme kolo sijaitsee Tornion seurakunnan SRK-talolla. Tornion seurakunta toimii lippukuntamme taustayhteisönä. Lippukunnan tarjoama partiokasvatus kehittää myönteistä asennoitumista hengellisyyteen. Seurakunnan ollessa lippukuntamme taustayhteisö, lippukuntamme antaa taustayhteisömme tunnustuksen mukaista hengellistä kasvatusta jäsentensä vakaumusta kunnioittaen.

Lippukuntahuivi

Partiolippukunnan oma huivi on partiolaisen näkyvin tunnus, joka kertoo kantajastaan sen lippukunnan, jota hän edustaa ja jonka toimintaan hän on sitoutunut.

 

Meän Eräpartion huivi kertoo väreillään Meänmaasta: toimintaa ja toiminta-aluettamme reunustavat sininen Tornionjoki ja Perämeri, kesällä nautimme kullankeltaisista auringonsäteistä ja talvisin hopeanvalkoisina hohtavista hangistamme. Sinivalkoista puolta huivista kannetaan sydämen puolella. Pohjakankaana huivissamme on yönmusta tausta, jota vasten nuotioidemme loimut ja hohtavat hanget ympärillämme kirkkaan selkeinä erottuvat.

Lippukuntalippu

Partiolippukunnan lippu on tunnus, johon paikallisen partioyhdistyksen lippukunta-nimityskin pohjaa: se on se elementti, jonka ympärille ja alle lippukunta kokoontuu ja jonka perässä se yhteiseen suuntaansa ylpeänä kulkee.

Meän Eräpartion lippu on saanut sini-valko-keltaisen värimaailmansa Meänmaan lipusta. Sininen Tornionjoki jakaa lipun yläosan kahtia, laskien karttapohjoisesta alareunan aaltokoroiseen Perämereen, jonka ulapan aallot heijastavat kultaisina auringonsäteitä. Heraldisesti ylävasen lohko joen itärannalla hohtaa hopeanvalkoisena kuin talviset hankemme, joiden keskellä sinivalkoinen kotamme kertoo siitä, mistä lähdemme ja minne retkiltämme palaamme. Heraldisesti yläoikea lohko joen länsipuolella sisältää kerratun nuotion liekin, jonka kerrasta toiseen eräpartioretkillämme sytytämme. Pieni kultainen lieska suuremman suojassa kertoo myös siitä, kuinka toiminnassamme pienemmät partiolaiset saavat toimia suurempien turvaamina ja ohjaamina. Sinikeltainen kenttä viestii myös siitä, kuinka meänmaalaisina liikumme yhtäläisen luontevasti myös Ruotsin puolen luonnossa.

MeänEräPartio-lippu_aaltokorolla.png

Lippukuntatunnus

Partiolippukunnan tunnus on merkki, jonka partiolainen voi kiinnittää partiopuseronsa vasempaan hihaan kertomaan oman lippukuntansa myös silloin, kun hän kantaa jotain toista huivia, esimerkiksi suuremmilla leireillä. Lippukuntatunnuksen voi kiinnittää myös vaikkapa retkeilyvälineisiinsä.

Meän Eräpartion lippukuntatunnus jakautuu kolmikentäksi karttapohjoisesta aaltoilevaan mereen laskevan Tornionjoen myötä. Lippumme tapaan tunnuksemme nostaa esille meänmaalaisuutemme ja eräpartiolaisuutemme elementit: auringon säteet aalloissa, sinivalkoisen kodan, johon palata, sekä eräretkiemme nuotioiden liekin, joka kerrattuna kertoo myös siitä, kuinka pienemmät partiolaiset saavat suuremmiltaan suojaa ja tukea.

lpktunnus_reality_png.png

Nämä MeEP-tunnusten tarinat kirjasi ylös yksi niitä suunnitelleista ja heraldista näkökulmaa suunnitteluun antaneista perustajajäsenistä, Kipe Vääriskoski, heti lippukunnan perustamiskokouksen jälkeen touko-kesäkuiden taitteessa 2019.